Jazz koncert – Ondřej Štveráček Trio feat. Jesse Simpson

18.09.2024 19:00
Místo: Divadlo Karla Pippicha - kavárna
Typ: Hudba

VZHLEDEM K NEMOCI P. ŠTVERÁČKA SE DNEŠNÍ JAZZ KONCERT NEUSKUTEČNÍ. O náhradním termínu probíhá jednání. Vstupenky zůstávají v platnosti. Děkujeme za pochopení.


Z důvodu probíhající rekonstrukce v prostoru Muzea dochází k přesunu místa koncertu do kavárny v Divadle Karla Pippicha.

Nový projekt Ondřeje Štveráčka se představí v útulném prostředí divadla. Zasedací pořádek je na obrázku v příloze.

Ondřej Štveráček Trio feat. Jesse Simpson (USA)

  • Ondřej Štveráček - tenor saxofon

  • Tomáš Baroš - kontrabas

  • Jesse Simpson - bicí nástroje


ONDŘEJ ŠTVERÁČEK

  • Saxofonista Ondřej Štveráček patří už více než dvě dekády k nejvýraznějším postavám jazzové generace v Česku. Je kmenovým hráčem orchestru Gustava Broma, Bigbandu Matuše Jakabčice a vedle aktivit sidemana však pilně rozvíjí svůj vlastní systém hry na saxofon nepřehlédnutelně inspirovaný jazzovou tradicí.

  • Coltranův koncept tzv. Sheets of Sound prosakuje Štveráčkovým frázováním a jeho tónový témbr se bez pochyby inspiruje u stejného zdroje. Ondřej Štveráček má s jazzovou legendou společné i dokonale zvládnuté jazzové řemeslo, nepřekvapí ho jakékoliv, byť i krkolomně uspěchané tempo, vypořádá se s libovolně komplikovanou harmonií či metrem. Ostatně kdo by mohl komukoliv vyčítat, že se učí od jedné z nejvýraznějších postav historie jazzu? V posledních letech se ovšem ve Štveráčkově hře neodbytně dere na povrch jeho vlastní hudebnická osobnost, z čehož těží jak on sám, tak jeho posluchači. S vlastní kapelou nahrál už dvě alba a obráží všechny důležité jazzové destinace střední Evropy. Jak debutové What´s Outside, ověnčené nominací na cenu Anděl, tak předloňské The Form, sesbíraly pochvaly od kritiků i zaslouženou pozornost ze strany posluchačů. Jazz Fest Brno, 2015

  • Proti rozšířené tuzemské verzi umírněné a snad i trochu zasněné kompoziční a zvukové „škole“ proslulého mnichovské vydavatelství ECM přináší skutečnou explozi energie a vzrušení. Nade vším se vznáší bouřlivácký ideál Johna Coltranea, avšak Štveráček vyjmenovává mezi těmi, kdo na něj zapůsobili, téměř sedm řádek tvůrčích osobností – od swingu až k dnešnímu jazzu. A na jeho hře je to také slyšet.“ Lubomír Dorůžka, hudební publicista, 2010


TOMÁŠ BAROŠ

  • Tomáš “Kaštan” Baroš se narodil v roce 1985 v Teplicích, od svých pěti let však žije v Praze. Jeho první hudební inspirací byl jeho otec, uznávaný trumpetista, Julius Baroš. Ke kontrabasu se dostal ve svých 12 letech a o 2 roky později dosáhl prvního úspěchu na celostátní klasické soutěži v Trutnově, kde vyhrál první cenu ve své kategorii. V letech 2000 až 2005 studoval hru na kontrabas na Pražské konzervatoři pod vedením profesora Květoslava Borovičky. Rok 2003 mu přinesl cenu "Sólista roku" v soutěži Junior Jazz v Ústí nad Labem. Od roku 2006 spolupracuje s rozhlasovým big bandem Gustava Broma a v mnoho dalších projektech jako jsou: CZ-SK big band Matúše Jakabčice, Ondřej Štveráček kvartet, Ida Kelarova a Jazz famelia, Radovan Tariška folklore to jazz, Zeuritia, Petr Beneš kvartet, Kaunis five, Miroslav Hloucal kvartet, Gipsy.cz , Lukáš Oravec kvartet, Harry Sokal free tenors a Roman Jánoška Jazz consort.

  • V roce 2012 vyhrál s kvartetem Miroslava Hloucala první cenu v mezinárodní souťeži Jazz Prix. V současné době se řadí mezi nejvyhledávanější kontrabasisty nejen v Čechach, ale i na Slovensku, a angažují ho také zahraniční umělci, jako jsou např. polský trumpetista Piotr Wojtasik, rakouský saxofonista Harry Sokal, Kornel fekete Kovac z Maďarska či americký trumpetista Ryan Carniaux žijící v Německu.  Doprovázel hvězdy světové jazzové scény jako jsou: Benny Golson, Rick Margitza, Antonio Farao, Gene Jackson, Vincent Herring, Dennis Rowland, Eric Allen, Deborah Davis, Joe Cohn, Paul Bollenback, John Betsch, Brian Charrette, Tony Lakatos, Kalman Olah, Igor Buttman, Douglas Sides, Osian Roberts, Benito Gonzales, Winand Gabor, Karen Edwards a Peter Beets.


JESSE SIMPSON

  • Bubeník Jesse Simpson vystudoval Manhattan School of Music v New Yorku. Hrál společně s: Louie Bellson, Marc Copland, Kevin Hays, Joe Lovano, John Abercrombie, Chris Cheek a s dalšími.


Prodej vstupenek | zahájení prodeje 26.8. ve 14 h

  • pokladna Divadla Karla Pippicha, kontakt a otevírací doba zde

    • POKLADNA OD 16. DO 20.9. UZAVŘENA z důvodu nemoci. Děkujeme za pochopení



  • Turistické a informační centrum Chrudim, kontakt a otevírací doba zde

  • online (při kontrole vstupenek stačí vstupenka/y v mobilu, není nutné tisk)


Pořadatel

Chrudimská beseda, městské kulturní středisko

Široká 85, 53701 Chrudim
Telefon: 603115874
E-mail: chbeseda@chbeseda.cz
Odkazy: Web Facebook
Více o pořadateli